Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 11 de de juliol del 2016 | 00:00
Opinió · Política catalana
Ignasi Faura
Advocat

Preparar-nos per a un enfrontament intens i continuat

Les eleccions del 26 J no les hem guanyat els independentistes a Catalunya. Ha tornat a quedar en primer lloc una força, ECP, que representa la tercera via d'esquerres, i han progressat per la dreta els anticatalanismes del PP, 

en mig d'una campanya especialment indecent per la corrupció i el joc brut per part del ministre de la governació espanyol.

Alguns amics estan contents perquè consideren que la campanya i els resultats han posat en evidència que Espanya i Catalunya són dos països molt diferents, que els independentistes hem resistit dignament, que ERC ha progressat lleugerament aconseguint de nou superar CDC tot i que ha quedat lluny d'ECP, i CDC ha salvat els mobles, el vuit diputats. Mentre hi ha aquesta percepció, l'estat espanyol ha quedat retratat en la seva putrefacció.

Davant d'aquesta situació d'emergència nacional tots els esforços s'han de centrar en promoure la màxima mobilització ciutadana a l'entorn del govern i la possible majoria parlamentària per salvaguardar, en primer lloc, al President i al Govern independentista"


No hi ha raons per estar contents, tot i que hem resistit un embat difícil. La divisió partidista dels independentistes ha quedat palesa, i la paralització de l'ANC i altres entitats de la societat civil ha afeblit la seva intervenció en el combat electoral. No entendre que els resultats del 26 J, com en van tenir els del 20 N, tindran conseqüències en la lluita per la independència és un error i una irresponsabilitat.

A vegades tenim la tendència de creure que tan sols les batalles que es donen exclusivament a Catalunya seran les decisives per aconseguir la independència. La independència no és tan sols un estat emocional de la majoria del poble català. és sobre tot l'estratègia per a conquerir el ple poder de les nostres institucions, el control dels nostres diners, el ple exercici de la nostra llengua i cultura, la plena sobirania social del nostre poble. Es tracta d'una estratègia d'enfrontament sistemàtic amb l'estat espanyol, amb els partits i les forces econòmiques i socials que pretenen mantenir el ple domini de Catalunya sota el poder espanyol, amb intrigues i guerres brutes com fa el ministre Fernandez Diaz (no oblidem que ha començaments del segle passat el govern espanyol tenia a sou en Lerroux a Catalunya) i amb tota mena d'actuacions fiscals i judicials que atemoreixin la societat civil.

 

No hi ha raons per estar contents, tot i que hem resistit un embat difícil. La divisió partidista dels independentistes ha quedat palesa, i la paralització de l'ANC i altres entitats de la societat civil ha afeblit la seva intervenció en el combat electoral"


La lluita per la independència és un procés dur d'enfrontament entre les forces espanyolistes i les forces independentistes en tots els àmbits de l'activitat política, econòmica i social que tingui repercussions a Catalunya. El 26 J ens hi jugàvem el nombre màxim de diputats catalans al Congrés i Senat espanyols disposats a defensar els drets de Catalunya i el procés d'independència, la imatge de ser la principal força política de Catalunya, la projecció internacional del progrés independentista i el donar un nou pas endavant en la unitat de les forces per la independència. Els resultats han estat pobres, acceptem-ho.

Davant d'aquesta situació, un tant desconcertant, la proposta del Secretariat de l'ANC de proposar la realització d'un Referèndum per la Independència fa la impressió de voler oferir una via de sortida davant la desorientació del moment. No dubto de la bona voluntat de la proposta però eludeix afrontar la realitat dels fets immediats que hem d'afrontar:

1.- La Cup ha trencat la majoria parlamentària al votar contra els Pressupostos del primer Govern independentista de la Generalitat, i a finals de setembre el President Puigdemont ha demanat una Moció de Confiança al Parlament. El President i el govern de JxS representen en aquest moment l'única via possible d'accedir a la independència d'acord amb el Full de Ruta del govern. És l'hora de aixecar la màxima mobilització ciutadana en defensa del Govern!. Si no es guanya la moció de confiança el procés es paralitzarà i es convocaran automàticament noves eleccions a Catalunya.

2.- En les properes setmanes s'iniciarà el procés judicial contra els dirigents independentistes que des del govern anterior van convocar la consulta del 9 N, on el poble català es va manifestar majoritàriament per la independència. L'inici del judici al President Mas, i les conselleres Ortega i Rigau és un judici obert contra el dret de decidir del poble català, tot el poble haurà de comparèixer al judici i fer-lo impossible.

3.- El Tribunal Constitucional, que ha recuperar les funcions del vell tribunal d'ordre públic del franquisme amb l'objectiu d'impedir el procés democràtic de construir les noves eines de l'estat català promogudes pel Parlament de Catalunya, paralitza sistemàticament totes les iniciatives del Parlament per dotar a Catalunya de eines bàsiques per poder administrar i gestionar els interessos dels ciutadans. Cal garantir la posada en marxa d'aquestes eines i el ple suport civil.

Davant d'aquesta situació d'emergència nacional tots els esforços s'han de centrar en promoure la màxima mobilització ciutadana a l'entorn del govern i la possible majoria parlamentària per salvaguardar, en primer lloc, al President i al Govern independentista. Lliurar a en Mas, Ortega i Rigau dels tribunals espanyols. I desenvolupar les eines de govern civil que necessitem i democràticament regulem. La nostra estratègia, més que mai, ha de ser el conjunt de mesures previstes en el full de ruta de JxS, i conquerir en el termini previst de 18 mesos la independència nacional. Si en aquest procés és convenient realitzar el referèndum per la independència, fem-ho, d'acord amb el context del programa de JxS i el full de ruta de la ANC.

És hora de tancar files, de recuperar la unitat i de preparar-nos pels enfrontaments. Endavant!



Ignasi Faura





Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Crònica · Política catalana
Un cordó sanitari a la incongruència i la indefinició: PSC
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Notícia · Política catalana
El president Puigdemont demana poder-se explicar al Senat
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Indica publicitat