Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 4 de de novembre del 2015 | 11:12
Opinió · Política catalana
Miquel Àngel Essomba
Professor de la UAB

La saviesa del poble

Com més s'acosta el dia 9 de novembre de 2015, data simbòlica de l'esfondrament del mur de Berlín, a Catalunya els nervis i les corredisses pels passadissos i les tertúlies s'intensifiquen.


Bona notícia: ara per fi tothom ha entès, a una banda i a l'altra de l'Ebre, que això no és una broma, i que cal desplegar grans habilitats si un vol sortir-se'n amb la seva.

La resposta airada i tragicòmica de l'Estat no resulta cap sorpresa: no hi dediquem ni una ratlla. Allò que més colpeix és el que passa a casa nostra. Tothom és a tocar d'assolir els seus objectius, i alhora tothom necessita d'un petit marge addicional que resulta impossible per aconseguir-ho: el poble savi ens ha fet caure en el joc diabòlic, ens ha posat a prova, i no sabem sortir-nos-en.

Exemples? A cabassos. Si la CUP fos coherent, i escoltés la veu del poble, no la del seu "poble imaginari", votaria "sí" a la investidura de Mas. Si Junts pel Sí fos coherent, i escoltés la veu del poble, no la del seu "poble imaginari", miraria cap a CSQEP i redreçaria el procés cap al referèndum i el dret a l'autodeterminació. Si CSQEP fos coherent, i escoltés la veu del poble, no la del seu "poble imaginari", faria front comú contra l'Estat espanyol postfranquista que s'aixeca en armes quan sent a parlar de canvi de status quo. Si el PSC fos coherent, i escoltés la veu del poble, no la del seu "poble imaginari", faria costat a l'inici d'un procés constituent i de transformació profunda de les relacions amb Espanya. La resta de formacions polítiques que operen al país, sense cap mena de dubte legítimes i legitimades per milers de vots, amb el temps no comptaran.


La solució a la situació actual, per "constituent" i "meridiana" que és, fins i tot causa estupor sentir-se en l'obligació d'escriure-la"

Escoltem el poble quan ens interessa, i interpretem el que diu segons s'ajusti a la nostra conveniència. I així mai vindrà la independència. Simplement, ens limitem a reproduir la mala política a la qual hi estem acostumats, amb epicentre a Madrid. I el poble de veritat, no l'imaginari, ha dit prou d'aquesta colonització mental. Sort tenim del poble savi que ha parlat amb els vots i ha cridat, amb un cert to de desesperació: feu-vos grans, creixeu, i conduïu-nos a la plenitud democràtica que mereixem i a la qual hi tenim dret – us enfrontem a un repte en el qual tots hi teniu molt a perdre, però molt més a guanyar, en sereu capaços? Aquest és el missatge últim del 27-S.

Malauradament, sembla que els partits profundament catalans s'han tapat les orelles, i no volen escoltar el missatge de fons. Han bastit un mur molt més infranquejable que el de Berlín.
La solució a la situació actual, per "constituent" i "meridiana" que és, fins i tot causa estupor sentir-se en l'obligació d'escriure-la.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Miquel Àngel Essomba
Miquel Àngel Essomba
Professor de la UAB
Opinió ·
Destruir el sobiranisme, pas a pas. Manual pràctic català
Opinió ·
La clau del procés
Opinió ·
Tornar a començar
Opinió · Política
La tragèdia del complement circumstancial
Opinió ·
Objectiu: 500.000 vots més
Opinió · Política
Full de ruta per al 2015
Opinió ·
Gràcies Mariano
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Opinió · Política catalana
Els deures del PDeCAT
Opinió · Política
Han signat la seva inhabilitació
Indica publicitat