Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 17 de de gener del 2011 | 16:33
Opinió · Política

Tibant la corda

Barcelona · Té raó l'expresident Aznar quan diu que 17 autonomies són inviables i insostenibles, especialment si les autonomies que mantenen, econòmicament, aquesta organització territorial són menys que les que se n'aprofiten.
Tant per al PSOE com per al PP la solució en temps de crisi passa per eliminar competències autonòmiques, uns ho expressen d'una manera més continguda els altres més descarada, però l'objectiu és el mateix. I aquesta involució autonòmica va, especialment, adreçada a Catalunya ho sabem prou bé perquè ja fa temps que utilitzen els tribunals espanyols, institucions desprestigiades, antiquades i centralistes, per frenar totes les propostes descentralitzadores que els arriben de Catalunya.

Si amb la sentència del Tribunal Suprem, sobre l'ensenyament en català, hem retrocedit fins a l'any 1983 quan es va aprovar la primera Llei de Normalització Lingüística. Amb aquesta proposta es pretén retrocedir fins dos anys abans, el 1981 quan, com a conseqüència del cop d'estat del 23 de febrer, es va aprovar la LOAPA per frenar les reivindicacions nacionals d'Euskadi i Catalunya. D'aquesta Llei van sorgir les 17 autonomies amb l'objectiu d'homogeneïtzar els diferents territoris de l'Estat. D'allò se'n va dir cafè per a tots.

Algunes d'aquestes autonomies mai no han assumit totes les competències que la llei els permet, perquè de fet ja els estava i els està bé formar part de l'Espanya centralitzada, però es van veure abocades a acceptar aquesta organització per interessos polítics. A la pràctica resulta que hi ha duplicitats de funcions i competències compartides que s'exerceixen des del territori i des del govern espanyol.

No totes les autonomies són iguals, hi ha uns drets històrics, lingüístics, culturals, etc. que cal respectar tot i que el Govern espanyol no ho fa ni ho ha fet mai, ans al contrari els ha intentat esborrar. Potser hi haurà autonomies a les quals ja els estarà bé reduir competències, però a Catalunya no ens podem permetre ni un pas enrere.

Si volen retallar que comencin retallant els recursos i les dotacions dels ministeris espanyols, alguns dels quals, malgrat haver transferit les competències als diferents territoris, no s'han aprimat gens i continuen amb els mateixos efectius que abans. La societat catalana no és ara la mateixa que el 1981 i les circumstàncies que van fer possible la LOAPA ara han canviat radicalment. Si tiben tant la corda s'acabarà trencant més aviat del que es pensen.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat