Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 9 de de novembre del 2016 | 10:31
Opinió · Política
Xavier Ginesta
Periodista i professor del Departament de Comunicació de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya

Un gol per l'escaire

Mariano Rajoy va donar a conèixer el seu nou executiu amb un comunicat. A l'estil de la vella política, la que té por de les compareixences i la que usa el plasma quan no vol sobresalts. De fet, de vella política en continua fent tothom,

per molt que alguns van arribar al Congrés amb l'esperança de fer foc nou i portar aire fresc a un sistema que està clarament castigat per l'opinió pública.

Abstenció tàctica, totalment acrítica, perquè al final el líder del PP ha fet un gol per l'esquadra a la gestora socialista i els seus fidels conspiradors formant un executiu tant o més conservador que el d'abans"

La més vella política, la que Rodríguez Ibarra va emparaular quan es ventava que la socialdemocràcia estava assentada sobre la democràcia representativa, i que la utopia de la democràcia participativa era només això, una utopia. Uns manen, uns prenen les decisions (pocs) i molts d'altres voten cada quatre anys. Això al carrer, i dins dels partits centralisme democràtic i disciplina de vot. La que va trencar el PSC, potser en un acte d'heroisme per no quedar en evidència –com la resta dels seus germans socialistes– quan Mariano Rajoy va ensenyar les cartes i va revelar el nou govern. Abstenció tàctica, totalment acrítica, perquè al final el líder del PP ha fet un gol per l'escaire a la gestora socialista i els seus fidels conspiradors formant un executiu tant o més conservador que el d'abans.

 

És la manera com es paga la traïció en aquest país, la del socialisme amb el seus votants. La del socialisme amb la seva essència històrica, definitivament perduda quan Felipe González –l'expresident que va finalitzar la maldita transició– decideix pontificar des de dalt d'un iot. Potser, els socialistes abatuts, que amb l'abstenció volien redimir els pecats comesos contra la pàtria (també dita establishment), tindran molta més feina a refer-se de la derrota que aquelles dues legions maleïdes que, després de Cannes (216aC), el senat romà va enviar a un exili gairebé definitiu, fins que un nou líder, Escipió l'Africà, les va recuperar per lliurar la batalla definitiva contra Aníbal.

 

Mentre el PSOE intenta trobar la sortida al seu laberint, el PP manté la columna vertebral d'un govern (la vicepresidenta, i els seus ministres econòmics) que continua enrocat amb la judicialització del Procés i la necessitat de demostrar urbi et orbi que entre els socis europeus és l'alumne més avantatjat. No canvia massa res, més enllà de l'anècdota: a Soraya l'aparten del focus mediàtic perquè encara sigui més punyent amb els catalans i, a més a més, li surt competència amb l'encimbellament de Cospedal al ministeri de Defensa.

 

Xavier Ginesta. Periodista i professor del Departament de Comunicació de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Xavier Ginesta
Xavier Ginesta
Periodista i professor del Departament de Comunicació de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya
Opinió · Política catalana
Els deures del PDeCAT
Opinió · Política
Entabanadors de ciutadans
Opinió · Política catalana
Ultrapassar la lògica dels espais polítics
Opinió · Política
Diàleg, postveritat i imperialismes
Opinió · Política
Les lleis immutables (o no)
Opinió · Política catalana
Deu ambaixadors per un Procés
Opinió · Política
Remats no adoctrinats
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Notícia · Política
Kereban: "La manera com afrontem les coses a Europa, en el segle XXI, és mitjançant la discussió i el vot"
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Crònica · Política catalana
Un cordó sanitari a la incongruència i la indefinició: PSC
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Notícia · Política catalana
El president Puigdemont demana poder-se explicar al Senat
Indica publicitat