Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 27 de de febrer del 2014 | 14:50
Recull de premsa

Boix: "Si Catalunya vol assolir una democràcia que funcioni ha de continuar mantenint la tensió cívica"

"Per tenir una democràcia de qualitat [cal] una opinió pública activa, capaç de controlar i disciplinar els seus polítics".

El professor de la universitat de Princeton, Carles Boix, ha indicat a un article que si Catalunya vol assolir una "democràcia que funcioni, hauria de continuar mantenint la tensió cívica que ha construït aquests darrers anys".

A l'article Regeneració democràtica: fer un país millor Boix hi ha argumentat que més enllà de la independència política i fiscal, la regeneració democràtica de Catalunya i la necessitat "d'escapar d'una Espanya incapaç de canviar", en el debat públic de Catalunya hi ha "l'esperança de fer un país millor".

Per a assolir l'objectiu de fer un país millor, Boix ha indicat que calen dos objectius: "Primer, un govern i una administració transparents i responsables davant dels ciutadans. Segon, un sistema basat en la igualtat d'oportunitats, en què la llei sigui igual per a tothom". "Per assolir aquests dos objectius --ha continuat-- no hi ha cap remei màgic i instantani [...] la solució només passa per la combinació o acumulació de tres factors ben diferents: mantenir una economia i societat obertes (en el sentit de globalitzades); aconseguir que, com està passant amb el procés sobiranista del país, els ciutadans mateixos controlin activament els polítics i marquin el ritme de la política, i dissenyar una Constitució que eviti que cap grup o facció s'apropiï de l'estat permanentment".

Sobre això, el professor universitari ha aconsellat que ser
un país petit  "té avantatges importants" com la proximitat entre governants i ciutadans: "Els països petits --hi ha afegit-- tendeixen a ser relativament homogenis en preferències i, per tant, menys volàtils i inestables d'elecció en elecció. Finalment, la mida i el nivell, intens, d'interrelacions personals permeten respondre a una crisi o a un repte nacional amb una certa facilitat perquè tendeixen a afectar a tothom".

Finalment, Boix ha conclòs que els països petits "necessiten apostar per una economia oberta" tant en el sistema productiu, en la mobilitat de persones com en l'àmbit de les idees i la creació. "De fet, a més de ser una necessitat, ser una economia oberta és una oportunitat: la competència amb altres economies i societats permet a un país mantenir-se despert, esperonat pel que fan altres nacions" ha reblat. 

"Si Catalunya vol assolir una democràcia que funcioni, hauria de continuar mantenint la tensió cívica que ha construït aquests darrers anys" ha sentenciat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat