Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 25 de de juny del 2012 | 18:13
Crònica · Anàlisi política

L'unionisme contraataca

L'absència d'un front unionista identificable al Regne Unit davant la proposta secessionista del govern d'Alex Salmond s'ha resolt avui amb la presentació de Better Together (Millor junts) per part de l'ex-ministre laborista Alistair Darling. Tal com va fer fa unes setmanes el president Salmond, Darling ha presentat una plataforma des d'on intentarà fer valdre els arguments perquè Escòcia romangui dins del Regne Unit.

Alistair Darling.

L'exministre britànic ha presentat la campanya de la mà dels representants Liberals i Conservadors afirmant que la decisió que haurà de prendre Escòcia el 2014 serà la més important de la història.

L'estratègia unionista passa, en primer lloc, per presentar el refèrendum sobiranista com un viatge sense retorn i ple d'incerteses. Darling emprava avui la metàfora d'un "bitllet sense tornada" per a Escòcia. Aquesta posició és consistent amb la que ha tingut el Govern de Cameron els darrers mesos, la pregunta del referèndum hauria de ser clara i sense opcions diverses (graus d'autonomia) com volia l'executiu d'Edimburg, però, a més a més, no hauria de tenir opcions de reedició: és a dir seria vinculant i també definitiva.
El discurs dels unionistes es centra en la ridiculització de la campanya de Salmond, qui voldria "canviar-ho tot per no canviar res"
Partint d'aquesta premissa, les forces unionistes centren el discurs en un missatge de por: en primer lloc, les conseqüències de la secessió són incertes i irreversibles. En aquest punt esmenten Islàndia o Irlanda, antics models per als secessionistes escocesos, com el possible camí que podria seguir una Escòcia gairebé dependent del preu del petroli del Mar del Nord.

En segon lloc, ataquen l'opció monetària propugnada per Salmond: mantenir-se dins la lliura esterlina. Segons Alistair Darling aquesta opció deixaria la política monetària dels escocesos en mans d'un país estranger (del Banc d'Anglaterra). Però el discurs dels unionistes, malgrat que busca un to positiu, es centra en la ridiculització de la campanya de Salmond, qui voldria "canviar-ho tot per no canviar res", segons diuen, si fem cas de la seva voluntat de mantenir la moneda, la casa Reial i l'exèrcit britànics. Diverses fonts han apuntat que la campanya unionista tindria l'assessorament dels estrategues de Blue State Digital, que treballaren amb Barack Obama i François Hollande.
La campanya pro-britànica arriba en un moment baix. Les darreres enquestes apuntaven un descens en el suport a la independència d'un 3%
La campanya pro-britànica arriba en un moment baix per als independentistes. Si fa unes setmanes la presentació de la campanya secessionista feia pensar que duien molta avantatge als seus adversaris polítics, els darrers dies han estat decebedors. El partit Verd, obertament independentista, ha abandonat la plataforma creada per l'SNP acusant-lo de dirigir la campanya de manera unilateral i ha anunciat que defensarà la independència des d'una altra posició.

D'altra banda, la diputada independent Margo McDonald ha criticat el dirigisme de l'SNP. Les darreres enquestes apuntaven un descens en el suport a la independència d'un 3% després del llançament de la campanya independentista i ara es situaria sobre el 35%.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat