Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 9 de de març del 2015 | 18:31
Opinió
Ignasi Faura
Advocat

Cal una llista unitària a les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre?

Estarem d'acord que la convocatòria d'eleccions a Catalunya el 27 de setembre és el resultat de l'expressió majoritària independentista a la Consulta del 9N. L'expressió, que no té efectes jurídics si té sèries conseqüències polítiques.

Un cop s'ha posat de manifest la voluntat dels ciutadans catalans, hi ha dues vies democràtiques per decidir el futur del país: la celebració d'un referèndum o la convocatòria d'eleccions. Prohibida la primera via, resta la segona. Amb la convocatòria de les eleccions catalanes el President de la Generalitat deixa la decisió sobre el futur de Catalunya a la ciutadania, tal com aquesta havia demanat.

La independència d'un país és l'expressió de la voluntat unitària i majoritària dels ciutadans, de separar jurídicament, socialment, econòmicament i culturalment el territori que habiten de l'Estat que l'administra fins aquell moment i organitzar pel seu compte el propi Estat que administrarà el seu territori de forma lliure e independent. Des d'una perspectiva democràtica, la independència és la formalització política i jurídica de la separació total de dues ciutadanies/territoris i de les seves respectives organitzacions econòmiques i socials estatals.

El factor determinant de la separació i assumpció de la pròpia i plena identitat nacional és la decisió majoritària i unitària d'un poble, mitjançant la realització d'un acte polític democràtic que constati fefaentment aquesta voluntat. Tot això acompanyat de l'exercici d'aquesta voluntat per dur-la a la pràctica, això és de constituir-se en propi estat i ser reconegut per la resta de països.
El sentiment d'unitat i de futur conjunt és el que pot atreure molts ciutadans indecisos"
En la lluita per l'alliberament, l'enfrontament es produeix entre un país i el seu Estat i un poble que s'organitza lliurament al marge d'aquest Estat. És un enfrontament entre dues parts i el resultat es la secessió i la formació d'un nou país. Són els ciutadans d'un i altre costat els que han de prendre una posició a favor o en contra d'independitzar-se, a favor o en contra de reconèixer el dret democràtic a decidir reconegut internacionalment en els drets de l'home i pels drets nacionals.

En les condicions actuals del país, la convocatòria de les eleccions nacionals del 27 S donen la responsabilitat als ciutadans de Catalunya perquè decideixin si volen ser un país independent, lliure i sobirà, o ans al contrari si volen continuar formant part d'Espanya i sota les seves lleis i el seu govern. Els que votin pels partits que posin com a primer punt del seu programa la independència del país i la construcció de l'estat propi, votaran per la independència de Catalunya; els qui votin per partits que posin com a primer punt del seu programa altres qüestions polítiques, socials o econòmiques que no passin per la separació de Catalunya votaran per la continuïtat dins de l'Estat espanyol.

Aquest és el sentit del plebiscit electoral d'aquest 27S. L'objectiu és aconseguir que la majoria del poble català voti pels partits que promouen la independència. Per aconseguir-ho, cal concertar un fort sentiment d'unitat per aconseguir un país lliure, just, solidari, social i econòmicament potent i d'unitat per formar un govern i un parlament que construeixin l'estat propi de Catalunya.

No serà facil aconseguir aquesta majoria sense fer molt ampli aquest sentiment d'unitat del poble català, d'unitat en el projecte de construir un nou estat, d'unitat per aconseguir una societat més igualitària i justa, una llengua i una cultura vives, un país per a tothom. El sentiment d'unitat i de futur conjunt és el que pot atreure molts ciutadans indecisos en l'alternativa entre tria per un país català o un país castellà. Sense sentiment de formar part d'un poble no hi ha opció independentista.

El 27 S es poden guanyar les eleccions plebiscitàries si hem aconseguit, prèviament, un pacte ferm dels partits independentistes per construir, tots alhora, el país nou, l'estat propi i el govern d'unitat nacional que dirigeixi la construcció de la República Catalana. Si no es dona aquest acord serà imprescindible promoure una candidatura de país, que uneixi totes les forces, entitats i persones que fan seva la consecució de la independència nacional i la construcció de l'Estat català. És hora de prendre decisions i per damunt de tot és hora d'unitat. El 27 S els ciutadans de Catalunya hem de votar SI a la independència del nostre país.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat