Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 4 de d'abril del 2016 | 11:43
Opinió · Llengua
Miquel Strubell
Sociolingüista

Koiné

Veient la llista de redactors i signants del text del Manifest Per un Veritable Procés de Normalització Lingüística a la Catalunya Independent, -amics meus molts d'ells, i per a mi gent venerada, gent d'un nivell intel·lectual fora de tot dubte- i davant dels atacs furibunds,

, amb les referències habituals al nazisme, per part de gent contrària als drets polítics de Catalunya en general, i a la seva aspiració a decidir el seu futur democràticament, la meva incomoditat m'obliga a pronunciar-m'hi públicament.

No cal recórrer a la més sobre-explotada de les metàfores, el got mig buit - el got mig ple, per explicar que uns fets, una realitat, es poden descriure de diferents maneres (i no només dues com dóna a entendre la metàfora simplista!). I les conclusions que se'n derivin –incloent-hi la pròpia posició de la persona davant dels fets- poden ser igualment molt diferents.

I no és el mateix donar les gràcies als milions de persones les famílies de les quals van venir a Catalunya sense saber el català, i que avui l'han après i el poden fer servir, que denunciar que encara avui a Catalunya hi viuen milions de persones que o no l'han après o no el fan servir mai. El regust a la boca és diferent.

I no és el mateix reclamar un Estat propi per poder disposar de prou recursos (els nostres!) per atendre l'enorme demanda de català que existeix entre joves i adults d'orígens diversos, que proclamar les raons històriques que justifiquen la seva preeminència en aquell Estat i la reducció de la visibilitat d'una altra llengua.

Com sabem, a Catalunya s'ha endegat un profund debat, amb aspiració popular, per definir el nou país: per poder contestar la pregunta: la independència, per a què? En el si d'aquest debat hi cabran totes les opinions i propostes de futur, que se sotmetran a un procés acurat de selecció. La llengua, les llengües, hi figuraran, em consta. Em consta que els primers esborranys de Constitució Catalana van rebre moltíssimes crítiques, la meva també, per la defensa d'un model de "co-oficialitat", i la meva veu s'ha aixecat en contra de la posició que semblen mantenir al respecte alguns dels principals partits sobiranistes.

Entre les moltes entitats que hi aportaran el seu granet de sorra hi haurà la sectorial de sociolingüistes de l'ANC, que per l'anunci del manifest va veure estroncada momentàniament la redacció d'un posicionament al respecte de la configuració de les llengües en el nou Estat, i que voldríem que assumís l'Assemblea com a tal. En els esborranys fins ara, anem amb un esperit de sumar, de trobar el terreny comú, les aspiracions compartides, d'agrair l'immens esforç que ha fet tants i tants ciutadans de famílies procedents de fora que han après la nostra llengua i contribueixen a la nostra cultura. Cal eixamplar la base social a favor de la independència engrescant la gent a participar en un projecte, el d'aconseguir la independència, que encara compta amb reticències, crec sincerament que per part de gent que no basen la seva oposició ni en informacions ni en raons objectivables.

En aquest tema alguns de nosaltres, si més no, creiem que el got no s'ha de veure (i menys ara mateix) de la manera que s'ha presentat en el manifest.

I veient les reaccions viscerals, histèriques, de sectors que arriben molt més fàcilment que nosaltres als barris metropolitans, i que parlen de "un verinós text que proposa expulsar el castellà", de "gravíssima anomalia democràtica", del "nacionalisme i el supremacisme més ranci que tant de mal han fet a les llibertats i a la convivència a Europa", de "document delirant", d'"una grandíssima bogeria", no puc sinó manifestar la meva contrarietat per trobar entre els signants, repeteixo, tanta gent que, pel que sembla, no han entès que encara no som lliures.



Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Miquel Strubell
Miquel Strubell
Sociolingüista
Opinió · Política
Incredibilitat
Opinió · Política catalana
Quan i com farem futur?
Opinió · Política catalana
Ja he dit que això és una guerra!
Opinió · Política catalana
Els representants de la CUP
Opinió · Política catalana
Congrés internacional: "Avenços recents en soscavar el procés d'independència de Catalunya"
Opinió · Llengua
Un privilegi?
Opinió · Política
Transitorietat
Indica publicitat