Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 4 de de juny del 2015 | 16:59
Opinió
Carme Arenas
Escriptora

Mas no suma

La pèrdua de l'alcaldia a la ciutat de Barcelona per part de CiU ha fet trontollar la ja inestable trajectòria d'aquests dos partits en els darrers temps. Davant els resultats, Mas no ha fet gala d'aquell fair play que ha sabut mostrar altres vegades i s'ha abocat a declaracions que deixen entreveure un gran malestar a causa d'una estratègia fallida.

Però, què ha fallat? Segurament moltes coses.

En quatre anys al capdavant de l'alcaldia de Barcelona, CiU no ha estat capaç d'oferir un model de ciutat alternatiu al que li havia anat conferint el PSC, amb els diferents socis. El govern de CiU s'ha mostrat continuador en general del model que havia heretat, avortador en canvi d'antics projectes que funcionaven i ha estat incapaç d'oferir un discurs propi, un model de ciutat nou i engrescador.
CiU no ha tingut la sensibilitat d'aplicar polítiques socials abans, per exemple, de refer la Diagonal"
La política econòmica declaradament liberal s'ha apuntat a projectes que comporten molts guanys a empresaris i a la pròpia administració, però no directament als seus ciutadans (MWC, creuers, hotels, port, etc.) i no ha tingut la sensibilitat d'aplicar polítiques socials abans, per exemple, de refer la Diagonal o altres projectes urbanístics, innecessaris mentre hi hagi tantes bosses de pobresa, com l'eixamplament de voreres per anar-les omplint de terrasses per a turistes. Tota la ciutat abocada a un model turístic més que dubtós i amb data de caducitat, perquè no millora la vida dels barcelonins, els quals veuen incrementats els impostos, el transport i tot allò que no poden eludir.

CDC potser hauria de valorar que fa temps que no té un discurs clar de país, només el de la independència, que no és certament poca cosa, però sense bastir-lo d'un discurs social que aporti il·lusió i que incorpori cada vegada més indecisos.

S'estan situant al capdavant de l'escenari polític forces que, a part de l'aposta independentista com la que vol capitanejar Mas, hi sumen un model de país, i els votants cada vegada demanen més saber no només en qui confien políticament parlant, sinó sobretot per a què hi confien.

Aquesta passada campanya s'ha caracteritzat en general per la manca de discurs, ni bo ni dolent. Es continua defensant un vell sistema de fer política que ja no val.
Quin interès ocult té aquesta coalició per mantenir-la més enllà de totes les desavinences –o potser no ho són tant!?"
Si Mas vol aixecar definitivament CDC i liderar el procés, en primer lloc hauria d'endreçar la coalició, liquidar aquesta mala salut de ferro que s'escenifica ad infinitum i que ja ha cansat tothom. Quin interès ocult té aquesta coalició per mantenir-la més enllà de totes les desavinences –o potser no ho són tant!?–  i declaracions i contradeclaracions, sobretot de Duran?

A poques hores de saber-se la pregunta embolica-que-fa-fort d'UDC, ¿podem confiar en els partits que s'acaben de lligar de peus i mans en molts ajuntaments del país? Quins són els interessos comuns d'ambdós partits: la indefinició, l'anar passant? És aquesta la coalició que ens vol dur a la independència?

Una possible solució per a CDC i el seu líder és fer-se amb un entorn potent i amb un discurs inequívocament clar i renovador i no continuar amb el vell model de tenir sempre un enemic (Estat espanyol, ERC, etc.) com a excusa per tapar flaqueses pròpies, fer passar bou per bèstia grossa i en un grau còmode (?) d'indefinició que el duu fins i tot a llançar amenaces més o menys directes a partits que estan tenint una trajectòria molt més nítida quant a la causa que tenim plantejada i que sovint són bandejats de manera inexplicable.
Anar allargant un calendari amb la intenció de guanyar temps per al propi equip pot fer guanyar l'adversari"
Si Mas vol liderar el procés cap a la independència ha de ser sincerament generós i integrador de totes les forces independentistes, imaginatiu en les propostes, i demostrar que en primer lloc sap endreçar el seu propi partit i la coalició que va mantenint sense massa sentit. Cal que mostri la capacitat de fer de pont entre tots els interessos confluents, pel que fa a l'obtenció de la independència de Catalunya. Ha de demostrar, com ho ha mostrat altres vegades, que pot ser el líder inequívoc i, ben segur,  no ha de continuar amb la vella manera de fer política.

Els lideratges caduquen i s'han de revalidar cada dia. No n'hi ha prou a fer-ho veure i jugar amb l'avantatge de ser al capdavant del nostre país. Hi ha un tempo per a cada cosa, i anar allargant un calendari amb la intenció de guanyar temps per al propi equip pot fer guanyar l'adversari. Compte!

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Carme Arenas
Carme Arenas
Escriptora
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Opinió · Política catalana
"M'exalta el nou i m'enamora el vell"
Opinió · Llengua
Deixarem passar l'oportunitat?
Opinió · Política catalana
Puigdemont i el convenciment
Opinió · Política catalana
El salari de la por
Opinió · Política catalana
Determini i generositat
Opinió · Política catalana
Ara ja toca!
Indica publicitat