Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 27 de de novembre del 2015 | 00:00
Opinió · Política catalana
Carme Arenas
Escriptora

El salari de la por

L'any 1950  l'escriptor de Montpeller Henri Girard, literàriament conegut com a Georges Arnaud, va publicar una novel·la que duia per títol El salari de la por, que va ser duta al cinema dos anys després per Henri-Georges Clouzot i protagonitzada per Yves Montand.

L'èxit cinematogràfic  va comportar que el nostre llenguatge adoptés aquesta expressió com a metàfora de l'actuació del poderós per sotmetre al qui depèn d'ell mitjançant l'autocensura i aconseguir la submissió.

Estem perdent cada dia que passa un temps preciós que no ens sobra. Cada 'consejo de ministros' significa des de fa anys una vexació i un empobriment per a Catalunya que els polítics que l'estan consentint algun dia hauran de poder justificar"

La barruda, cínica darrera actuació del Sr. Montoro quant al FLA és només un episodi més d'allò que l'Estat ens té reservat. A més, posa en evidència el grau d'esclavatge a què estem sotmesos els catalans en un estat que ja ha perdut qualsevol nord i que ara està disposat a tot encara que això li representi un descrèdit planetari.

Ben diferentment a la pel·lícula, el guió d'aquest afer polític i econòmic de Catalunya amb l'Estat fa temps que és  previsible, sabut, amb l'únic crescendo de la barroeria i el desprpòsit.  De fet, no és explicable com sabent com sabem des de sempre que  tard o d'hora la situació podia arribar no hi hàgim pogut –o volgut- posar remei. Algun dia ens haurem d'analitzar a fons per veure per què tot i veient-les venir no som capaços d'evitar-ho. Tenim tendència a ser reactius i molt poc proactius.

Al començament de la legislatura passada tot era crear estructures d'estat. A tots els departaments del nostre govern s'havien de crear informes i dossiers. De cop i volta això es va acabar. Ja no ens calien aquestes estructures?

Si caminàvem seriosament cap a la independència, algú pot ser tan ingenu de pensar que no arribaria aquest moment d'ofec? Ingenuïtat? Falta de visió?  És que no fa prou decennis que estem vivint un setge en tota regla?

Hi ha mitjans que defensen que no s'ha fet una agència tributària perquè no tenim les persones adients. Com és possible? Com ens ho hem de prendre?

La barruda, cínica darrera actuació del Sr. Montoro quant al FLA és només un episodi més d'allò que l'Estat ens té reservat"

És que darrerament ens agrada més anunciar les coses que fer-les? No advertim dels perills de dilatar certs processos com el que estem immersos? No serem mai capaços de tenir sentit d'estat i defensar el país per damunt d'interessos de partit o particulars? El nostre procés cap a la independència depèn d'un sol home? Hem advertit del perill no només que això comporta, sinó de la feblesa en què ens situa.

Estem perdent cada dia que passa un temps preciós que no ens sobra. Cada 'consejo de ministros' significa des de fa anys una vexació i un empobriment per a Catalunya que els polítics que l'estan consentint algun dia hauran de poder justificar.

Dilatar processos per guanyar temps de cara a situar-se millor electoralment pot fer errar el tret i acabar perdent bous i esquelles. Tots en serem culpables de cara a les generacions futures. Alguns, sens dubte, molt més que d'altres.

Carme Arenas

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Carme Arenas
Carme Arenas
Escriptora
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Opinió · Política catalana
"M'exalta el nou i m'enamora el vell"
Opinió · Llengua
Deixarem passar l'oportunitat?
Opinió · Política catalana
Puigdemont i el convenciment
Opinió · Política catalana
Determini i generositat
Opinió · Política catalana
Ara ja toca!
Opinió ·
Mas no suma
Indica publicitat