Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 11 de de gener del 2016 | 10:59
Opinió · Política catalana
Fèlix Martí
Filòsof

El com

La formació del govern de Catalunya permet, després d'unes negociacions massa llargues, disposar d'un lideratge polític efectiu del procés cap a la creació de l'estat propi.

L'etapa de negociacions pot haver servit per detectar febleses de l'actual arquitectura política institucional per donar respostes a circumstàncies excepcionals. Ja va costar molt que Esquerra acceptés la candidatura independentista conjunta de Junts pel Sí. La CUP, tan convençuda de la seva veritat ideològica, volia garanties que asseguressin un futur estat al servei d'un canvi de model econòmic. Les pulsions partidistes i els dogmatismes ideològics van estar a punt de provocar la paràlisi del procés. Ara estem contents amb un acord sensat. Les reaccions irritades de les forces polítiques contràries al procés i la repetició d'amenaces per part dels poders de l'estat espanyol confirmen l'encert de l'acord.

Hem de convèncer els sectors amb sensibilitat social que el millor instrument per progressar en justícia social és sortit d'un estat que ens és contrari i crear-ne un de propi"

Crec molt justes les expressions d'agraïment al president Artur Mas per la seva decisió de fer un pas al costat. Penso que li hem de reconèixer, sobre tot, el mèrit de contribuir a fer evolucionar la majoria social catalana des de l'autonomisme cap a l'independentisme. Admiro la seva insistència en voler convèncer la classe política catalana de la magnitud del projecte de construir un nou estat i la seva serenitat per no tenir por de les accions repressives que ha patit i encara li poden fer més mal. Les noves violències que el puguin afectar hauran de ser considerades com a accions indignes contra el nostre poble. Esperem que la desitjada evolució política catalana requereixi tornar a comptar amb l'expresident per a nous serveis.

Evitar la divisió de la societat catalana denunciant els enganys dels relats de l'unionisme i evitant el menyspreu als catalans partidaris de seguir a Espanya. La nova transició ha de seguir sent democràtica i ben educada"

La focalització en el debat d'investidura no ha facilitat la reflexió sobre el "com" del camí cap a la independència. Em sembla que hem de clarificar tres punts. Primer: necessitem estratègies per ampliar el consens sobre la independència. Hem de convèncer els sectors amb sensibilitat social que el millor instrument per progressar en justícia social és sortit d'un estat que ens és contrari i crear-ne un de propi. Segon: hem d'insistir que la nostra actitud no és la de provocar una trencament unilateral amb Espanya sinó la de mobilitzar-nos per obligar l'estat espanyol a negociar una separació pactada en benefici de les dues parts. Tercer: Evitar la divisió de la societat catalana denunciant els enganys dels relats de l'unionisme i evitant el menyspreu als catalans partidaris de seguir a Espanya. La nova transició ha de seguir sent democràtica i ben educada.

 


Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Fèlix Martí
Fèlix Martí
Filòsof
Opinió · Política
Han signat la seva inhabilitació
Opinió · Política catalana
Judicialització inútil
Opinió · Política
L'arnada glòria de Rajoy
Opinió · Política catalana
Un espai decent
Opinió · Internacional
La via turca?
Opinió · Política
Caricatura de l'estat de dret
Opinió · Política
La regressió espanyola
Indica publicitat