Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 18 de d'octubre del 2016 | 13:13
Opinió · Política catalana
Miquel Strubell
Sociolingüista

El referèndum: alguns missatges clau que han d'arribar a TOTHOM

Em permeto de suggerir, amb voluntat d'estimular un debat obert, alguns missatges clau de cara al referèndum. Una altra cosa és si serem capaços d'esquivar el setge mediàtic (hem d'exigir-los equitat i veracitat!) per fer-los arribar a sectors de la nostra societat menys proclius a la independència.

Tothom hauria de tenir clar que...

1. Els mitjans de comunicació majoritaris han jugat i juguen brut. Donen via lliure a tothom que vulgui parlar en contra de la independència de Catalunya, deformen la realitat, caricaturitzen les posicions favorables a la independència, no donen opció a aquestes posicions de defensar-se directament.

2. L'Estat ha jugat i juga brut. Està eliminant l'autonomia del Govern i del Parlament, bloquejant decrets i lleis que volen protegir els més febles. Les evidències són notòries, i els enregistraments del ministre Fernandez Diaz ho reblen.

3. No sabem qui manarà a la Catalunya independent, això dependrà del poble en cada ocasió. Però segur que es governarà pensant en els més necessitats (que irònicament, són majoritàriament poc atrets per la idea de la independència).

4. No hi ha ningú a Catalunya que vulgui que les relacions amb Espanya siguin pitjors que les actuals. Al contrari. Ni s'ha fomentat l'odi, com s'afirma des de Madrid.

5. Els catalans som més que capaços de triar governants molt més eficients i eficaços que, tristament, el conjunt dels espanyols. Les infrastructures bloquejades per l'Estat, essencials per al desenvolupament i la creació de riquesa, tindran prioritat absoluta.

6. Per als que la volen, la independència no és una qüestió d'identitat. Per als seus oponents, sí. La Catalunya independent no traurà la ciutadania espanyola a cap ciutadà.

7. Els catalans, tots els catalans, podem ser ciutadans de ple dret, i deixar de ser súbdits manats per uns poders seculars, sovint ocults.

8. Els oponents de la independència de Catalunya (alguns amb poder) no ho fan pensant en l'interès dels catalans, sinó en el seu, propi.

9. Molts economistes i politòlegs coincideixen a afirmar que els països petits, independents però alhora interdependents, tenen més possibilitats de reeixir en una economia mundialitzat.

10. Molts, la majoria, dels catalans, tenim família amb orígens fora de Catalunya. Si van venir i s'hi van quedar, va ser -suposem!- per confiança en el futur d'aquesta terra. El referèndum els dóna l'oportunitat de refermar aquesta confiança.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Miquel Strubell
Miquel Strubell
Sociolingüista
Opinió · Política
Incredibilitat
Opinió · Política catalana
Quan i com farem futur?
Opinió · Política catalana
Ja he dit que això és una guerra!
Opinió · Política catalana
Els representants de la CUP
Opinió · Política catalana
Congrés internacional: "Avenços recents en soscavar el procés d'independència de Catalunya"
Opinió · Llengua
Un privilegi?
Opinió · Política
Transitorietat
Indica publicitat