Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 15 de de juliol del 2015 | 11:57
Opinió · Política catalana
Miquel Strubell
Sociolingüista

Encetar el blanc

Durant decennis l'escenari polític català, com en tota nació subordinada, s'ha estructurat al llarg de dues dimensions, o eixos: l'eix clàssic esquerra-dreta, i l'eix nacional, que ara en diríem unionista-sobiranista.

Barcelona ·

Per a molts, això ha fet difícil triar l'opció política més propera a la nostra posició. Potser el partit "nacionalment" més proper ens queda més lluny en el pla social. O viceversa.
Ara bé, en un referèndum, o un plebiscit, s'elimina una dimensió i es vota sí o no respecte de l'altra. Per tant, temporalment, partits que difereixen sobre una dimensió es troben de costat defensant la mateixa posició en l'altra dimensió. Aparquen les seves diferències i treballen més o menys junts per aconseguir l'objectiu. També es poden ignorar. El que no fan és criticar els que pretenen aconseguir el mateix resultat o objectiu... fins un cop s'ha assolit.

Tots els partits favorables al Sí a la independència aparquen les diferències perquè no competeixen -excepcionalment- en aquests comicis, sinó que s'ajuden mútuament".
Aquesta és la gràcia de la idea d'una única llista davant d'unes eleccions que substitueixen un referèndum que no ens deixaran fer sota la legislació espanyola. Tots els partits favorables al Sí a la independència aparquen les diferències perquè no competeixen -excepcionalment- en aquests comicis, sinó que s'ajuden mútuament. Els seus esforços van dirigits exclusivament a criticar la posició dels partits unionistes o ambigus i a mirar d'arrabassar-los votants per tal de guanyar la partida.
Això resulta més fàcil encara si els caps de les quatre llistes (de les quatre circumscripcions) no són els dirigents dels partits sinó personatges de prestigi professional i humà inqüestionables del món civil i social.
Certament, pot haver-hi dues candidatures defensant el Sí en paral·lel. Però en aquest cas la temptació de desviar la mirada al costat, en lloc d'adreçar-se estrictament als adversaris unionistes, serà molt gran. Per guanyar, caldrà que tots plegats, en tot moment, encertem el blanc.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Miquel Strubell
Miquel Strubell
Sociolingüista
Opinió · Política
Incredibilitat
Opinió · Política catalana
Quan i com farem futur?
Opinió · Política catalana
Ja he dit que això és una guerra!
Opinió · Política catalana
Els representants de la CUP
Opinió · Política catalana
Congrés internacional: "Avenços recents en soscavar el procés d'independència de Catalunya"
Opinió · Llengua
Un privilegi?
Opinió · Política
Transitorietat
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Crònica · Política catalana
Un cordó sanitari a la incongruència i la indefinició: PSC
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Notícia · Política catalana
El president Puigdemont demana poder-se explicar al Senat
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Indica publicitat