Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 5 de de setembre del 2016 | 17:00
Opinió · Política catalana
Xavier Ginesta
Periodista i professor del Departament de Comunicació de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya

Full de ruta: encallats en el mecanisme

He passat l'estiu pensant que, enguany, amb la sessió d'investidura a Madrid (entre còmica i pèssima) i la qüestió de confiança al president Puigdmoment, tot en aquest final d'agost i setembre, el sobiranisme intentaria fer pinya

i no llançar globus sonda divergents sobre el futur (sempre incert, ara ja se sap) de l'autoanomenat "Procés". Desgraciadament, aquest país viu immers en el processisme, una mena de tensió continuada i volguda entre tots aquells qui, per un motiu o altre, creuen (creiem) que poden pontificar amb encert sobre com assolir la independència.

 

Certament, tothom té el dret a opinar. Però, en un moment crucial com aquest crec que al final hem caigut en la tertúlia fàcil sobre el com assolir l'Estat propi, més que no analitzar acuradament què ens aniria bé. L'ANC ha apostat finalment pel RUI, mentre que el Govern, el PDC i la CUP s'estiren les orelles per veure si l'incorporen al full de ruta o no. Alguns membres del Consell Assessor per a la Transició Nacional –que, recordem, van publicar el seu Llibre Blanc– ja han afirmat que el RUI no té sentit en el context actual (per exemple, el professor Ferran Requejo). D'altres autors d'aquest llibre, s'ho miren des de les entranyes de la Generalitat intentant que la rauxa no els tapi el seny que, oficialment, han de posar a tot plegat.

 

És legítim que l'ANC intenti planificar un nou 11 de Setembre fent del RUI una bandera. La tasca de l'ANC i Omnium ha estat brillant fins ara (i continua essent necessària com a mobilitzadors de la societat civil). Però, l'ANC també hauria de ser conscient que és una organització transversal, que en la mesura que vagi acotant el seu posicionament en vers a com arribar a la independència més portes es pot tancar dins del món sobiranista (si més no, més veus crítiques pot aixecar). La societat catalana, la que creu en l'Estat propi, ja està prou cansada de veure mutar el full de ruta per, ara, haver de creure acríticament en una mutació més. La societat demana a crits fets, seriositat i comunió dels actors polítics que, aquests sí, tenen l'obligació d'estructurar un full de ruta coherent, amb garanties jurídiques i, sobretot, creïble (internament i extern).

 

Ho explicava en una entrevista que l'amiga periodista Mar Vicente em va fer per El Punt Avui: més enllà del mecanisme, que si RUI, DUI o eleccions constituents, el més important és trobar la manera perquè el full de ruta sigui creïble i tingui opcions de teixir complicitats internacionals. N'hi ha suficient veient les negociacions pel Brexit, la crisi dels refugiats a les costes mediterrànies, la guerra a Síria, la incertesa per les eleccions als EUA… per entendre que l'anhel de la Catalunya independent –mentre Espanya presenti símptomes de recuperació econòmica– no tindrà massa visibilitat internacional, si no és que els qui defensen aquest projecte són capaços de fer-ho cohesionats, amb valentia, tenacitat i solvència. Aquest 11S, nova finestra al món que no podem desaprofitar.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Xavier Ginesta
Xavier Ginesta
Periodista i professor del Departament de Comunicació de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya
Opinió · Política catalana
Els deures del PDeCAT
Opinió · Política
Entabanadors de ciutadans
Opinió · Política catalana
Ultrapassar la lògica dels espais polítics
Opinió · Política
Diàleg, postveritat i imperialismes
Opinió · Política
Les lleis immutables (o no)
Opinió · Política
Un gol per l'escaire
Opinió · Política catalana
Deu ambaixadors per un Procés
Indica publicitat