Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 2 de de setembre del 2015 | 11:15
Opinió · Política catalana
Miquel Strubell
Sociolingüista

"Papa, em dónes 25 pessetes?"

Hi ha gent d'una carta edat que sap prou bé com és de difícil de guanyar, i encara més d'estalviar, els quartos. Aquesta gent sap què vol dir patir quan el negoci familiar trontolla, quan algun treballador es posa malalt (potser el marit, potser la germana), per arribar a final de mes.

Barcelona ·

Alguns dels homes, encara, han hagut de lluitar en una guerra, internacional o fratricidi, tan se val; o han vist les cartilles da racionament i l'oli de fetge de bacallà. D'això darrer, encara en recordo el regust fastigós a la boca.

Però també hi ha gent que han crescut en un temps d'abundància, molts d'ells en famílies amb menys germans, amb pares que es van permetre el luxe de ser més generosos fins el punt –i això es veu encara més avui, a les aules- de cedir davant de qualsevol caprici, amb el xantatge de la rebequeria. Molts d'aquests, nascuts en el post-franquisme, van créixer sabent que si deien "Papa, em dónes 25 pessetes?", el pare o la mare, sense gaire miraments, es ficaria la mà a la butxaca sense interessar-se gaire per la possible destinació d'aquells cèntims.

Alguns es pensen que poden muntar plataformes electorals a base de negar les evidències, de criticar amargament l'oponent polític (fins a l'insult i la desqualificació, i fomentant l'odi personal si cal), i de prometre duros a quatre pessetes"

Les conseqüències, en algun cas (i no voldria generalitzar, mare meva!), es tradueixen en una visió infantil dels pressupostos públics. Si el papa –el Govern de torn- diu que no, protesten amargament. No serveix de res que el papa expliqui que a la feina li han baixat el sou de forma escandalosa i injusta. No admeten una retallada, no saben què vol dir l'austeritat: no ho porten a la memòria, a la formació. No acompanyaran els pares a protestar per la baixada dels ingressos. Només cridaran, frenètics, histèrics, com infants, fins que el papa canviï de parer.

Però és encara pitjor. Torno a dir que sense voler generalitzar, alguns es pensen que poden muntar plataformes electorals a base de negar les evidències, de criticar amargament l'oponent polític (fins a l'insult i la desqualificació, i fomentant l'odi personal si cal), i de prometre duros a quatre pessetes. De prometre, en fi, coses que fins i tot un nen espavilat entén que no són possibles. O no són possibles, sense l'alliberament polític del nostre país.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Miquel Strubell
Miquel Strubell
Sociolingüista
Opinió · Política
Incredibilitat
Opinió · Política catalana
Quan i com farem futur?
Opinió · Política catalana
Ja he dit que això és una guerra!
Opinió · Política catalana
Els representants de la CUP
Opinió · Política catalana
Congrés internacional: "Avenços recents en soscavar el procés d'independència de Catalunya"
Opinió · Llengua
Un privilegi?
Opinió · Política
Transitorietat
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Crònica · Política catalana
Un cordó sanitari a la incongruència i la indefinició: PSC
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Notícia · Política catalana
El president Puigdemont demana poder-se explicar al Senat
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Indica publicitat