Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 9 de d'octubre del 2013 | 17:00
Opinió
Miquel Strubell
Sociolingüista

Sí o No, sí o sí

El projecte d'Estatut d'Autonomia de Catalunya, aprovat en un ambient eufòric el 30 de setembre de 2005, pel 89% de la representació política de Catalunya, va ser --vist amb perspectiva-- l'intent més seriós que s'ha fet en setanta anys d'establir un model de relació amb Espanya per permetre a Catalunya un cert encaix durador.

Aquell intent fracassà amb el ribot de la comissió dirigida per Alfonso Guerra, els acords mai explicats de Zapatero i Mas, i al final amb la molt criticada sentència del Tribunal Constitucional demanada per 99 diputats del PP, que liquidava "l'esperit" dels pares de la Constitució a jutjar per una lectura que alguns han descrit com un nou redactat d'aquell marc legal.

Que ningú, ningú, em vingui amb un referèndum amb tres opcions de resposta (si no és la fórmula Rull: sí, no o en blanc). Cap referèndum sobiranista en el món, que sàpiga, ho ha fet, i la consulta que més s'hi acosta va acabar amb la credibilitat del govern municipal de l'Hereu.

Potser sóc l'únic, però jo no em refio de cap "promesa" que ens pugui oferir, per salvar els mobles, uns senyors que ens volen tombar la prohibició de matar toros, trinxar el model lingüístic a les nostres escoles, dir què hem de fer amb la nostra administració local, crear un "mercat únic" centralista seguint els consells de la FAES, eliminar el poc control que tenim sobre les telecomunicacions: en fi, un autèntic tsunami ideològic centralitzador i nacionalista, incapaç de dialogar i de negociar amb ningú.
Quina "tercera" via ens poden oferir uns senyors que ja van fer campanya agressiva en contra d'un Estatut encara sense aprovar?"
El "sí" tothom l'entén. El "no" ja és més complicat d'interpretar, perquè no necessàriament indica una satisfacció amb la situació actual. Però quina "tercera" via ens poden oferir uns senyors que ja van fer campanya agressiva, arreu de l'Estat, en contra d'un Estatut encara sense aprovar, i que van mantenir la seva impugnació a l'Estatut –retallat-- fins i tot després de la seva acceptació en un referèndum?

A més, tal com va repetint Ferran Requejo, de fórmules federalitzants n'hi ha a cabassos, i l'única cosa clara és que el màxim nivell d'autonomia que l'establishment espanyol estaria disposat a cedir quedaria força per sota del mínim nivell que acceptaria la majoria de la població de Catalunya.

Per a mi, i crec que per a molts, molts, moltíssims catalans, la Via Catalana no permet una altra via: un vot "Sí" o "No", clar i net. Aquesta és l'opció, sí o sí.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Miquel Strubell
Miquel Strubell
Sociolingüista
Opinió · Política
Incredibilitat
Opinió · Política catalana
Quan i com farem futur?
Opinió · Política catalana
Ja he dit que això és una guerra!
Opinió · Política catalana
Els representants de la CUP
Opinió · Política catalana
Congrés internacional: "Avenços recents en soscavar el procés d'independència de Catalunya"
Opinió · Llengua
Un privilegi?
Opinió · Política
Transitorietat
Indica publicitat