Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 20 de de maig del 2011 | 17:13
Crònica · Madrid

La spanishrevolution i Rosa Díez

Una pregunta sobrevola la legítima acampada reivindicativa a la madrilenya Puerta del Sol: i si deriva en un moviment espanyolista? No seria res estrany. Hi ha qui pot tenir la temptació de replegar-se contra una crisi global i apostar per tesis nacionalistes espanyoles. Com a símptoma, la petició creixent d'una nova llei electoral.

Madrid · El veterà periodista Juan Cruz afirmava que si acabar amb el bipartidisme espanyol és la gran consigna dels manifestants això voldrà dir que es tracta de joves conservadors, ben lluny dels qui el maig de 1968 volien arrencar l'asfalt perquè en brotés l'herba fresca. És cert que la reforma electoral és una vella aspiració d'Esquerra Unida que, incapaç de fer mai autocrítica (ai el vell stalinisme...) creu que la normativa és la mare de tots els seus mals. No s'adonen, ni els comunistes ni els concentrats a Sol, que EU ha tret –sota el lideratge de Julio Anguita– 18 i 21 diputats...amb el mateix sistema. Que cal revisar-ho? Parlem-ne, però molt de compte, catalans, que quan dos es barallen sempre rebem els mateixos.

I és que és l'espanyolista Unió Progreso y Democracia, de l'eterna candidata Rosa Díez, qui està traient més profit d'aquestes concentracions i del fet de canalitzar el malestar social cap a una reforma de la sistema electoral que ben poc té a veure amb les causes de la crisi econòmica i de l'atur. Hàbil, Díez, la política que fa més anys que es passeja amb cotxe oficial, provarà d'absorbir el moviment de protesta i espera que els milers de joves aconsegueixin el que ella no ha pogut arrencar al Congrés: un nou model electoral de circumscripció única que castigui els partits nacionalistes catalans, bascos i gallecs i sobredimensioni els estatals.

Alerta amb aquestes demandes que d'entrada semblen benintencionades però que poden acabar col·locant un bon grapat de diputats anti-catalans a la cambra baixa espanyola. Cal veure com evolucionen unes protestes legítimes però no es pot descartar que, en comptes d'aprofundir en l'estat descentralitzat, en el respecte a totes les nacions de l'Estat, acabi per reclamar una simplificació administrativa. I això, en boca dels espanyols, ja sabem què vol dir: passar el ribot...als de sempre; als que paguen la festa.

Faríem bé de començar a donar suport a la catalanrevolution que sap que el malestar a Catalunya té una dosi important d'ànsies de llibertat. Un cop siguem independents, que facin amb el sistema electoral allò que bonament els plagui.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat