Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 8 de de gener del 2010 | 17:07
Notícia · Política

"Estratosferes", "ocupes" i "batasunos"

Barcelona · La carta que Montilla ha enviat a les més de 200 entitats que van donar suport a l'editorial conjunt demanant donar una resposta "clara" i "unitària" en el cas que el Tribunal Constitucional retalli l'Estatut ha provocat novament furibundes reaccions messetàries. Dos noms propis, però, destaquen sobre la resta: el president de la Comissió Constitucional del Congrés, el socialista Alfonso Guerra, i la presidenta d'UPyD, Rosa Díez.

Després de l'inacceptable ús electoral que Montilla va fer del discurs de cap d'any -referint-se a l'independentisme i les consultes com a "falses dreceres"- el president de la Generalitat, davant la -imminent?- sentència del TC sobre l'Estatut, ha començat a preparar el terreny per aconseguir una contundent resposta davant una retallada del text amb una iniciativa que ha rebut el recolzament de tots els partits que van aprovar l'Estatut que va sortir del Parlament: CiU, PSC, ERC i ICV.

Evidentment, la carta ha desfermat una nova onada d'escarafalls provinents de la Brunete i sectors polítics pel que consideren que és una crida del president de la Generalitat a la desobediència. La més surrealista, però, ha estat Rosa Díez que, al capdavant de l'ultraespanyolista UPyD, ha dit que Montilla s'ha "comportat com un batasuno a l'ús o com la branca menys institucional del PNB". Afirmar que un president com Montilla, cada vegada que mostra certa fermesa en la defensa de l'autogovern, es comporta com un "batasuno" i com "un vulgar ocupa" -deuen ser els pitjors dels insults per Díez- és de viure a una dimensió paral·lela. Les perles de Díez, però, no han acabat aquí: "qui utilitza el seu càrrec en una institució per cridar a la desobediència contra una altra està deslegitimat per continuar ostentant aquesta representació perquè no es pot estar en el parlamentarisme i el guerracivilisme alhora". Resulta que, per la presidenta d'UPyD, instar a una resposta cívica i unitària per defensar un text referendat és "guerracivilisme".

Per la seva banda, Alfonso Guerra, el mateix que es vantava d'haver-se "cepillado" l'Estatut, ha titllat d'"increïble" la iniciativa de Montilla. "Els polítics allà estan una mica a l'estratosfera", ha considerat, a més de recordar que "la resolució no existeix" i "ningú l'ha llegit". Que ningú l'hagi llegit no evita conèixer les nombroses filtracions que han aparegut a la llum pública que indiquen de manera clara que l'Estatut rebrà una nova "cepillada" al Constitucional, un fet, però, que a Guerra no el preocuparia pas. Seria, de fet, un gran epíleg en tot el procés de rebaixa d'un text en què el socialista hi ha tingut un paper destacat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat