Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 12 de de gener del 2010 | 14:14
Opinió · Política

Catalunya perd el tren

Barcelona · Dos dies abans que finalitzés l'any 2009, el Govern espanyol va traspassar Rodalies a la Generalitat de Catalunya. Des de CIU hem valorat aquest acord com un traspàs de rebaixes, virtual i amputat. Per què ho valorem així? Les vies, les catenàries i les estacions segueixen en mans d'ADIF (Fomento). Fins l'any 2011 la Generalitat no podrà decidir res i, per tant, Renfe segueix com a operadora. En cas de conflicte entre Generalitat i ADIF, Fomento farà d'àrbitre.

No es preveu el traspàs de regionals ni del servei Avant d'Alta Velocitat. El Govern espanyol ha xifrat en 117 M€ el dèficit d'explotació del servei anual (allò que no cobreixen els bitllets) i no tenen intenció de posar-hi diners. El Govern espanyol i el Govern català han acordat que la situació actual del servei és l'òptima i, per tant, qualsevol millora haurà d'anar a càrrec de la Generalitat de Catalunya, quan a la resta de l'Estat són assumides pel Govern central.

Existeixen altres problemes afegits. s evident que el parc mòbil no és l'òptim, ni en tecnologia ni en quantitat, i també són millorables les freqüències de pas actuals. Per comprendre encara més en quines circumstàncies han admès un traspàs de rebaixes, cal recordar que en els darrers 4 anys Renfe ha destinat a Catalunya 35 trens (model S-440), fabricats l'any 1975, procedents d'altres llocs de l'Estat espanyol, i que el 41 % dels trens de mitjana distància a Catalunya tenen una antiguitat superior als 34 anys. Aquest és el traspàs.

Per acabar de valorar-ho, només cal recordar que la inversió que va prometre la ministra Chacón quan era Cap de Llista a les Generals va ser de 6.135 M€, quan en realitat inverteixen 4.000 M€. s a dir, el valor de la nova promesa incomplerta per part del socialistes és de -2.135 M€. Amb tots aquests elements crec que és lògic pensar que Catalunya perd el tren.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat