Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 15 de de juliol del 2010 | 17:17
Crònica · Comunicació

Factual: crònica d'una mort anunciada

L'aventura de Factual, el digital altaveu de Ciudadanos i d'UPyD, ha acabat vuit mesos després del seu naixement. La mort abrupta del digital ha posat punt i final a la constant agonia que ha patit en la seva curta vida, uns vuit mesos en què han passat quatre directors diferents mentre que la seva plantilla s'anava reduint fins acabar amb quatre redactors i tres becaris.

Inici de pagament
Factual va néixer lligat al nom d'Arcadi Espada, i comptava entre els seus inversors amb diversos membres vinculats a Ciudadanos i UPyD. L'altaveu espanyolista va arrencar de manera ambiciosa, amb dues redaccions -una a Barcelona i l'altra a Madrid- i una vintena de treballadors. Espada afirmava entusiasmat que havia acabat "el periodisme de paper, però no el paper del periodisme". Però el seu camí es va tòrcer ràpidament: la intenció de convertir el portal en un mitjà híbrid, en què els lectors que volguessin accedir a tot el contingut havien de pagar una subscripció de 50 euros l'any, va escapçar-se en poc temps. En unes setmanes, Factual va convertir-se en un mitjà gratuït i va informar que retornaria els 50 euros dels pocs lectors que havien fet el pagament. Alguns d'ells van reclamar que encara no se'ls havia tornat la xifra.

Rua de directors
Tan sols dos mesos i mig després, el digital pronunciava la seva caiguda en picat. Espada i la subdirectora del portal, Cristina Fallaràs, dimitien del càrrec per la retallada de plantilla i per discrepàncies en l'orientació del diari. Dos dies després de l'abandó d'Espada, la propietat feia saber que acomiadava el 75% d'una redacció que superava la vintena de persones. El perquè d'aquesta frenada en sec del projecte quan tot just començava a caminar no era només econòmic, sinó que a més la línia editorial del mitjà era relativament asèptica (si més no respecte el que s'esperaven els paganos) i, si bé el diari tenia un biaix nacionalista espanyol evident, ho feia des d'una relativa pulcritud.

Aleshores, el relleu a la direcció el prengué Juan Carlos Girauta, membre destacat de la Brunete' que havia de convertir Factual en un nou Libertad Digital. Tan sols dos mesos després, però, el portal patia una nova desbandada: Girauta -adduint motius personals- el cap d'operacions, Javier Muñoz, i del redactor en cap, Ferran Caballero, abandonaven un vaixell que ja no tenia cap possibilitat de reflotar.

L'entrada d'Almudena Semur, impulsora en el seu moment de Ciutadans i una de les sòcies del projecte, havia d'aprofundir en la línia iniciada d'apropar-se a l'estil dels mitjans de Losantos. Però el seu regnat va durar un mes, moment en què va ser substituïda per l'aleshores subdirector del mitjà, Fernando Pascual, que, com a bon capità, s'ha enfonsat amb el vaixell i la poca tripulació que hi quedava. La direcció, però, no descarta reprendre el projecte passat l'estiu.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat